TT: Герої і антигерої гран-прі Австрії 2023

 



Гран-прі CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich стало  по-справжньому зірковим для діючого чемпіона Франческо Баньяї  (Ducati Lenovo Team). У суботу італієць успішно конвертував поул позицію у свою четверту перемогу у Tissot Sprint сезону 2023, залишивши Бреда Біндера (Red Bull KTM Factory Racing) на другому місці. Третя сходинка дісталась Хорхе Мартіну (Prima Pramac Racing), який став головним антагоністом суботнього заїзду. 



Основні фаворити розбиваються в 1-му повороті


Баньяя дуже впевнено використав поул, в той час як Біндер також продемонстрував блискучий старт  коли в першому повороті розгорнулася справжня драма.


Мартін був на внутрішній лінії і в розпалі боротьби зіткнувся з Фабіо Квартараро (Monster Energy Yamaha MotoGP™), що призвело до ефекту доміно. Віньялес виявився затиснутим між Квартараро і Марко Беззеккі (Mooney VR46 Racing Team), коли останній впав разом з Жоанном Зарко (Prima Pramac Racing) і Мігелем Олівейрою (CryptoDATA RNF MotoGP™ Team), а Енеа Бастіаніні (Ducati Lenovo Team) також опинився в епіцентрі інциденту. Пізніше Мартін отримав штраф у вигляді довгого кола у недільній гонці після того, як було визнано, що він їхав безвідповідально. 


Повернувшись на передню лінію, Баньяя суттєво відірвався від Біндера. На початку 5-го кола цей дует випередив Джека Міллера (Red Bull KTM Factory Racing) і Луку Маріні (Mooney VR46 Racing Team) більш ніж на секунду, причому Мартін їхав в 5-й позиції. На 6-му колі Міллер перемістився з 3-ї на 5-ту позицію, коли Маріні та Мартін атакували.  Потім розгорнулася ще одна драма за участю Мартіна - цього разу в повороті 2A. Мартін був на внутрішній траєкторії Маріні, але стався контакт, після чого останній вилетів неушкодженим. 


На твою думку, хто винен і що взагалі сталося на старті спринту?


ТТ: «Винен..спортивний дух, адже кожен з них хоче перемогти. Та часто в гонитві за перемогою приймаються не найкращі рішення. Саме ці рішення призводять до таких ситуацій, які ми бачили».


Чи заслужено покарали Мартіна?


ТТ: «Я думаю так, заслужено. Багато хто вважатиме, що він нічого такого не зробив. В якійсь мірі я згоден, та він опинився “не в тому місці, не в той час”. Я впевнений, що він не планував цього спеціально, але його дії призвели до падіння багатьох пілотів. Тому так, карати було потрібно, бо якщо таке «пробачати» -  мотоспорт перетвориться у боулінг». 


Чемпіонський дубль на максималках


Франческо Баньяя (Ducati Lenovo Team) завершив ідеальний вікенд на CryptoDATA Motorrad Grand Prix von Österreich, домінуючи в недільній гонці MotoGP™.  Бред Біндер (Red Bull KTM Factory Racing) дав австрійському заводу привід для радості, фінішувавши другим, а  Марко Беззеккі (Mooney VR46 Racing Team) оговтався від розчарування у Tissot Sprint і піднявся на п'єдестал пошани.

Так само, як і в Спринті, Баньяя неймовірно стартував в недільній гонці,  де випередити Біндера і зайняти перше місце. 


Джек Міллер (Red Bull KTM Factory Racing), як завжди, добре відірвався, щоб просунутися в трійку лідерів, коли Маверік Віньялес (Aprilia Racing) знову опинився позаду. Це був не такий вже й страшний відрив, але Віньялеса винесло в першому повороті, коли Лука Маріні (Mooney VR46 Racing Team) ледве не втратив контроль над мотоциклом на виході з першого повороту, де він і Алекс Маркес (Gresini Racing MotoGP™) завоювали місця.


Баньяя і Біндер швидко відірвалися на секунду від переслідувачів, а 33-й номер опинився на задньому колесі в  чемпіона світу. На 4-му колі Хорхе Мартін (Prima Pramac Racing) виконав свій штраф - довге коло, що відкинуло претендента на титул на 13-ту позицію, в той час як Біндер переслідував Пекко. Алекс Маркес обігнав Міллера в боротьбі за  3 місце наприкінці 4-го кола, але зіткнувся з 1,7- секундним відставанням від Пекко і Біндера, а Беззеккі і Маріні,  швидко випередили австралійця.



Чи очікуваним для тебе був результат основної гонки? 


ТТ: «В принципі так. Баньяя їхав дуже добре, у інших особливо не було чого йому протиставити. Біндер - як завжди топ, порадував. Міллер, нажаль, щось просів останнім часом. Починає уїк-енди гарно, але до якогось результату довести не може. З приводу Алекса Маркеза? Ну я очікував, що він протримається довше. Він здався вже після першого обгону від Беззеккі. Маріні своє місце він вже просто подарував, на жаль. Їхав він добре і я б сказав, що в загальному - він молодець»


Що з Міллером на твою думку? Такий розрив між ним і Біндером? Чи може це бути через неправильні налаштування або що може давати таку різницю?


ТТ: «Ну давай об’єктивно, Міллер не є одним з самих молодих пілотів. Так, до закінчення кар'єри ще довго, та мені траплялось твердження, що після 25 років у пілотів притупляються реакції. Здається саме це ми бачимо у випадку Міллера. Адже він гарний пілот, він перемагав, але зараз він починає суттєво «просідати» і не вивозити темп лідерів.  Сумніваюсь, що таку різницю дають не точні налаштування, тому що, наскільки мені відомо технічні спеціалісти гонщиків в одній команді -  обмінюються інформацією про реально працюючі налаштування. Адже їх мета - що б їхали і досягали результатів обидва пілоти, а не хтось один». 




Після чудового уїк-енду в Австрії лідерство Баньяї в чемпіонаті становить 62 очка над Мартіном. Чи зможе зграя суперників зупинити чемпіона світу в Барселоні?


Коментарі

Популярні публікації